İnvertör Nedir Ne İşe Yarar?

 İnvertör nedir ne işe yarar? invertör için kısaca basit bir açıklama yapacak olursak Türkçe anlamı ve okunuş şekli invertör olan Bu cihazın elektrik kullanarak güç dönüştüren bir eleman olduğunu söyleyebiliriz. İnventör kelimesi tamamen Türkçeleştirildiği zaman güç dönüştürücü olarak ya da evirici olarak söylenir. Bu cihaz için bir takım farklı işlemler yaptığından söz etmek de mümkün olacaktır. Mesela bu cihaz için aynı zamanda güç elektroniği devresi gibi kavramlar da kullanılmıştır. Ayrıca invertörün çeşitlerinin de olduğunu ve son derece geniş bir yelpazeye yayılan bir kullanım alanı olan elektronik bir cihaz olduğunu da söylemeden geçemeyiz.

 İnvertörün esas yaptığı işlemler nelerdir diye soracak olursanız, elbette ki çeşitlerine göre farklılık göstereceğini bilmeniz gerekir. Ancak tam olarak bu cihazın ne tür bir işlem yaptığını soracak olursanız belirli olmayan ya da hangi kaynaktan olduğu önemli olmayan bir DC kaynaktan gerilimi alan ve işleyen bir cihazdır diyebiliriz. Aynı zamanda alıp da işlemiş olduğu bu gerilimi farklı bir frekans olarak AC gerilimi şeklinde ortaya koyan bir cihazdır da demek mümkün olacaktır. Buradan da bu cihazın ne şekilde güç dönüşümü yaptığını da anlamış oluyoruz. Daha kısa ve net bir şekilde açıklamak durumunda kalırsak bu cihaz için aynı zamanda da bir devre olarak güç elektroniğini değişkenliğe uğratıyor diyebiliriz.

İnvertör için sadece güç dönüşümü yaptığımdan ve herhangi bir kaynaktan gelen gücü başka bir kaynağa çeviren bir devre olduğu dışında tam tersi bir şekilde de düşünmek mümkün olabilir. Yani yapmış olduğu bu devre geçişinin ve dönüşüm hikâyesinin tam tersini düşünecek olursak, bunun için de bu cihaza doğrultucu veya redresör isimlerini kullanabiliriz.

Şimdiye kadar anlattıklarımızdan da anlayacağınız gibi invertörlerin pek çok çeşidi ve aynı zamanda birçok kullanım alanı mevcuttur. Mesela kullanım alanından bir örnek verecek olursak invertörler, bilgisayarlarda da kullanılır. Bilgisayarların güç kaynağı olarak, yani bütün devrenin geçtiği ve bilgisayarın çalışmasını sağlayan en temel unsurlardan biri olarak invertörler kullanım alanı bulur. Bununla birlikte invertörler büyük bir sistemin devrelerinde de hem dönüştürücü hem de güç kaynağı olarak son derece yaygın bir şekilde kullanılır.

İnvertörler için aynı zamanda güç kaynağı da devre dönüştürücüsü gibi pek çok işlemden söz ederken elektrik dağıtım sistemi olarak da kullanıldığını söylemek mümkün olacaktır. İnvertörlerin çeşitleri ve farklı kullanım alanları bu cihazın vazgeçilmez bir güç kaynağı olduğunu ve çok yönlü olması bakımından hemen hemen her elektronik alanda karşımıza çıkacağını ortaya koyuyor.

 İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

 İnvertör çeşitleri nelerdir dediğiniz zaman bir takım değişik fonksiyonları olan daha doğrusu bu fonksiyonların ne kadar kullandığını göre değişkenlik gösteren elektronik bir yapılanmadan söz edilecek olursak invertör çeşitleri için şunları söylemek mümkün olacak;

  • Düşük voltaj kontrollü invertörler
  • Aşırı yük korumalı inverterler
  • Mikro işlemci invertörler
  • Statik regülasyona sahip olan invertörler

Genel olarak invertörlerin özelliklerinden de söz edecek olursak ilk olarak söyleyebileceğimiz şey yüksek voltajın sağlanmasını ve korunmasını bununla birlikte aynı zamanda da DC giriş gücünün maksimum bir seviyeye çıkartılmasını sağlar diyebiliriz. İnvertörlerin aynı zamanda yalnızca DC girişi değil maksimum ve nominal çıkış gücü konusu ile ilgili de son derece iyi bir işlemci olarak karşımıza çıktığından söz etmek mümkün olacaktır. İnvertörlerin özellikleri saymakla bitmese de biz yine de devam edelim. Mesela aşırı akım veya voltaj çıkışının da kontrol altına alınması için invertörler kullanılır. İnvertör özellik bakımından invertör çeşitlerine bağlı olarak bir takım değişkenlikler gösterir. Bunlardan en önemlisi de çıkışta meydana gelmiş olan kısa devre gibi cihaza zarar verecek olan durumları koruma altına alması olacaktır.

 İnvertörler Ne İçin Kullanılır?

 invertörler ne için kullanılır konusu ile ilgili olarak sizlere geniş bir bilgi vermemiz gerekirse pek çok kişi tarafından sorulan invertör ne amaçla kullanılır sorusunun derinliklerine inelim. İnvertörlerin kullanım alanları hakkında oldukça geniş bir fonksiyonel ağdan bahsedebiliriz. Son derece geniş bir yelpazeye yayılan bu cihazın kullanımı için tamamen verimi arttıracak olan sistemin ta kendisidir diyebiliriz.

İnvertörleri sistemin verimini artıracak bir cihaz olarak görmemizin sebebi; invertörler herhangi bir sistemde meydana gelmiş olan aksaklıkları, kesintileri ve dalgalanmaları önler. Ayrıca bakıldığı zaman invertörler güç kaynağı olduğu için de verimin normalden iki katı daha fazla arttığını ve son derece yüksek kalitede bir verim sağlandığını da söylemek mümkün olacaktır.

Mekanik aksam ve motor arızalarını da en aza indiren şeylerden biri olarak invertörler tercih edilir. Bu sayede aracın ömrü uzar ve bakım maliyetleri hususunda da son derece uygun bir tablo göze çarpar. Yani invertörler sadece güç kaynağı olup ya da herhangi bir arızanın giderilmesini veya  meydana gelmemesini sağlarken aynı zamanda da son derece ciddi bir ölçüde maliyeti düşüren bir özellik taşır.

Fakat inverterlerle ilgili olarak dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır. O da şudur ki bir invertörün gücünün kullanım alanında belirleyici bir özellik olarak görülmesi gerektiği ile ilgili olacaktır. Yani bir invertör kullanılacağı zaman mutlaka gücünün tespit edilmesi ve gücüne bağlı olarak herhangi bir cihazda Kullanıma başlanması gerekiyor. Bu konuyu bir örnekle açıklayacak olursak Mesela bir cihazınız var ve o cihazda invertör takmak istiyorsunuz.

Bu cihazın ya da cihazdaki her bir şeye ait olan gücün Kesinlikle inverterin gücünden daha yüksek bir güç performansına sahip olmaması gerekiyor. Aksi halde böyle bir cihaza invertör takmanızın hiçbir anlamı da kalmaz. Bu sebepten dolayı herhangi bir cihaza takılmak üzere tercih edilecek olan invertörün kesinlikle gücüne göre tercih edilmesi son derece büyük bir önem taşıyor.

Sonuç olarak invertörün gücünü uygun bir şekilde kullanmak amacıyla bir invertör satın almadan önce mutlaka invertörü kullanacağınız cihaz hakkında, özellikle de güç dengeleri ile ilgili olarak bir bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir.

Isıtma sistemleri, hava koşullandırma ya da direkt olarak havalandırma gibi bir takım teknolojik frekans sürücüleri de son derece sık bir şekilde kullanım alanı bulmaktadır. Bu bağlamda da karşımızda frekans invertörlü in- line santrifüj pompalar çıkar. Sözünü etmiş olduğumuz bu inventör çeşidinin ise son derece farklı fonksiyonel pek çok özelliğinden söz etmek mümkün olacaktır.

Frekans İnvertörlü İn- Line Santrifüj Pompalar Ne İşe Yarar Ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Frekans invertörlü in- line santrifüj pompalar ne işe yarar ve hangi alanlarda kullanılır? Diye soracak olursanız bu konuda da söyleyebileceğimiz pek çok şey söz konusu olacaktır. Çünkü bu pompaların son derece geniş bir uygulama alanı vardır. Hatta bu uygulama alanlarından her birini tek tek incelemek bile mümkün değildir Ancak biz sizlere bu yazımızda bunları birkaç örnek vererek açıklayalım.

 Frekans invertörlü in- line santrifüj pompa, su şebekeleri ve basınçlandırma tesislerinde aynı zamanda da sulama, yağmurlama ve su boşaltma işlemleri gibi bir takım işlemlerde kullanılır. son derece iyi bir güç kaynağı pompalar oldukları için yüzme havuzlarının ihtiyaç duyduğu su sirkülasyonunu sağlamaya da destek olabilirler.

Son derece geniş bir kullanım alanına sahip olan  frekans invertörlü in- line santrifüj pompalar, gemilerde de oldukça büyük çaksa işe yarar. Mesela bunun için de bir örnek verecek olursak; tuzlu su ile tatlı su pompajında son derece etkin bir şekilde rol oynadıklarından söz edebiliriz.

Frekans invertörlü in- line santrifüj pompalar için kullanım alanlarından söz etmeye devam edecek olursak yine karşımızda pek çok farklı alan çıkmaya devam ediyor. Tankların ve depolarını doldurulması için, ısıtma ve soğutma sistemlerinde veya da soğuk ya da sıcak su sirkülasyonunda oldukça yaygın bir şekilde kullanılabilir. Kondens pompajında ve sosyal ve de endüstriyel tesislerde oldukça sık bir şekilde frekans invertörlü in- line santrifüj pompaların kullanım alanına rastlamaktayız.

Frekans invertörlü in- line santrifüj pompalar kullanım alanları ile ilgili olarak sözünü etmiş olduğumuz da çok alan bunlardan sadece birkaç tanesidir. Aklınıza gelip gelebilecek hemen hemen her sektördefrekans invertörlü in- line santrifüj pompaların kullanım alanına rastlanabilir.

Frekans İnvertörlü İn- Line Santrifüj Pompa Özellikleri

Frekans invertörlü in- line santrifüj pompa özellikleri konusuna da bir göz atacak olursak hat tipi adı verilen standart motorları ile tahrik edilen pompalar olduklarını söyleyebiliriz. Direkt olarak motor üzerine monte edilebildikleri için son derece kolay bir şekilde kurulup kullanılabilirler. Ayrıca bu cihazda farklı tipte sensörlerin de bağlanabiliyor olması bu sistemi çok daha pratik bir hale getirir.

Frekans invertörlü in- line santrifüj pompa elbette ki kullanım alanındaki fonksiyonları sebebiyle satın alınmayı tercih edilen bir cihazdır. Fakat bunun yanı sıra aynı zamanda da dış görünüşünün yani tasarımının da son derece büyük bir etkisi insanlar üzerinde haliyle olacaktır. Bunun da yanı sıra yine tasarımla ilgili olan bir özellik olarak öne çıkan sessiz ve güvenli bir biçimde çalışıyor olmasıdır. Bu sebepten dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilen bir güç kaynağıdır.

Aynı zamanda sizlere uyarı olarak da önemli bir detaydan söz edecek olursak frekans invertörlü in- line santrifüj pompa için belirli aralıklarla bakım yaptırmak ve Bu cihazın verimliliğini korumak da son derece büyük bir önem taşır. Bu sebepten dolayı da senelik bir bakım yapmak zorunda olduğunuzu bu noktada belirtmek isteriz. ekans invertörlü in- line santrifüj pompa farklı alt cihazların bir araya getirilmesiyle oluşabilir bu sabahtan dolayı her bir parçası ayrı ayrı ciddi bir şekilde incelenmeli ve bakım yapılmalıdır.

Söz konusu olan bu frekans invertör pompaların pompa mili ve çark gibi benzeri pek çok parçası pompa salyangozunu ve emme, basma borularını yerinden bile oynatmaya gerek kalmadan söküp takabilir. Bu sayede de hem montajı hem de senelik bakımı son derece kolay bir şekilde yapılabilir.

 İnvertör Fiyatları

 İnvertör fiyatları ile ilgili olarak bir araştırma yapıldığı zaman karşımıza çıkacak olan bir takım kıstaslar olduğunu görürüz. Bunlar genel olarak 12 volt 220 volt 10000 w halindedir. Bununla birlikte aynı zamanda da 3000 W inverter de çok sık aranmaktadır. Ancak bu fiyatların bu örneklerden de görmüş olduğunuz gibi inverterin gücüne ve sahip olduğu bir takım özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu sebepten dolayı http://redsanelektrik.com üzerinden daha detaylı ve kaliteli bir bilgi alabilirsiniz.



Bir cevap yazın